Pepř černý – platidlo králů

PEPŘ ČERNÝ

Pepřovník černý je popínavá ovíjivá rostlina z jižní Asie. Jako koření se trhají ještě nezralé plody, keré se pak suší na slunci a takto se produkuje černý pepř.

Černý pepř má výrazně ostré aroma. Na ostrosti pepře má zásluhu alkaloid piperin. Pepř černý se prodává ve třech variantách. Pepř černý celý, který se obvykle používá k pečení masa, , do marinád, konzervovaných potravin nebo do domácích mlýnků. Pepř černý drcený se využívá jako surovina do grilovacích směsí či nakládaných sýrů. Pepř černý mletý se dává do většiny pikantních jídel a polévek.

Pepřovník černý je zajímavá rostlina tím, že z ní máme hned tři produkty:

Pepř černý – nezralé plody, které se následně suší na slunci

Pepř bílý – plody se nechají dozrát na dužině a potom se bobule máčejí, aby se oddělila vnější slupka

Pepř zelený – nedozrálé bobule, které se rychle usuší

U pepře je velmi důležitá kvalita. Pepř je poměrně velmi drahý a tak se často můžeme setkat, že někteří výrobci nabízejí nekvalitní produkt. Kvalitou pepře je hmotnost a ta se určuje podle objemové hmotnosti. Pepř může mít hmotnost 250g na 1 litr a nebo aké 600g na 1 litr. 250g je dost málo a takový lehký pepř jsou spíš duté kuličky, ve kterých není žádné jádro. U pepře 600g je zaručeno, že má zdravé jádro, které je nositelem chuti. Smutné je to, že se u těchto dvou hmostností jedná stále o pepř, ale bude rozdílná cena a tak už si musí sám zákazník určit, jestli bude používat levnější, lehčí a zároveň méně kvalitní pepř nebo si zvolí dražší a kvalitnější produkt. Když budete mít lehčí a nekvalitní pepř budete toho používat velké množství. U kvalitního pepře budete mít zaručenou vynikající chuť a vůni, kde Vám stačí malé množství.

Zajímavostí z historie je to, že v 18. století se pepřem dokonce platily daně, v antickém Římě byl nejdražším druhem koření.